Valbiom, referentiecentrum voor de bio-economie in Wallonië
Valbiom is sinds 2002 het referentiecentrum voor de bio-economie in Wallonië, ten dienste van publieke en private actoren: landbouwers, lokale overheden, regionale overheidsdiensten, projectpromotoren, industriëlen, start-ups, enz.
Valbiom stimuleert het ontstaan, de promotie en de duurzaamheid van bestaande of vernieuwende economische activiteiten in Wallonië, gebaseerd op de non-food recuperatie van biomassa. Onze motivatie: met u samenwerken om oplossingen te implementeren in de biogebaseerde economie. Dankzij zijn expertise op het terrein, in biogebaseerde materialen en bio-energie, zet het Valbiom-team zich dagelijks in om de doelstelling van een meer veerkrachtige, koolstofarme maatschappij die lokale banen creëert, te bereiken.
Valbiom is actief in drie domeinen:
1. Ontwikkelen en ontplooien van nieuwe sectoren
Valbiom werkt, via actieve opvolging of op aanvraag, aan :
- nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor de Waalse biosector te identificeren, zoals nieuwe gewassen (hennep, silphia), exploratie van beschikbare maar onderbenutte hulpbronnen (wol, gras), nieuwe recuperatieprocessen, innovatieve toeleveringsketens, enz.
- de levensvatbaarheid van deze mogelijkheden bestuderen en toezien op de ontwikkeling ervan
- reageren op verzoeken van verschillende niveaus, zowel openbaar als particulier
2. Projecten ondersteunen en tot bloei brengen
Valbiom biedt een waaier van diensten aan om stakeholders te helpen hun projecten te realiseren:
- pre-haalbaarheids- en haalbaarheidsstudies voor bio-energieprojecten
- territoriale diagnostiek en prospectieve studies (beschikbaarheid van materialen)
- studies over regelgeving en interpretatie van wetgeving
- actieve monitoring en benchmarking
- communicatiestrategie en specifieke instrumenten
- gepersonaliseerde ondersteuning
Lees meer over onze ondersteunings- en adviesdiensten.
3. Informeren en sensibiliseren
De rol van Valbiom is monitoren, informeren, sensibiliseren en adviseren. Valbiom stimuleert ook kennisuitwisseling en samenwerking.
Valbiom ontwikkelt instrumenten (publicaties, rapporten, analyses, ...) en verspreidt de verworven kennis (veldbezoeken, evenementen, pers, sociale netwerken...).
Actieterrein, projecten en diensten
- Regionale subsidies: Valbiom ondersteunt Wallonië bij de ontwikkeling van biomassawaardeketens in de Waalse regio.
- Ondersteuning en adviesdiensten op maat: Valbiom begeleidt private en publieke spelers in hun transitie.
- Europese projecten: Valbiom stelt zijn expertise en knowhow ter beschikking van verschillende grensoverschrijdende projecten (communicatie en sensibilisering, technische en technologische opvolging, Life Cycle Assessment, enz.) Valbiom onderzoekt voortdurend nieuwe projecten met het oog op een vruchtbare samenwerking met naburige regio's, in het bijzonder dankzij de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
- Onze huidige Europese projecten :
Hemp4Circularity
Hemp4Circularity is een Interreg NWE-project dat zich richt op de implementatie van een innovatieve, lokale en biogebaseerde ecologische vezel - lange hennepvezel - in de Noordwest-Europese textielwaardeketen, van telers tot wevers/breiers, van akker tot mode.
Het project zet proefacties op in verschillende stadia van de waardeketen (teelt, primaire verwerking, datagestuurde landbouw, spinnen, stoffenproductie) om alle productiestappen te optimaliseren, zodat ze duurzaam kunnen worden geïmplementeerd, van vezel tot recyclingoplossingen. Met dit project, van akker tot gerecyclede vezel, is hennep een drijvende kracht voor circulariteit in de textielindustrie!
Volg het project op LinkedIn en op de speciale website.
Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Wallonië, de provincie West-Vlaanderen en Normandië.
ExtraBark
ExtraBark is een Interreg Grande Région-project dat tot doel heeft innovatieve, industrialiseerbare oplossingen te ontwikkelen en te valideren op basis van het gebruik van schors (onderbenutte bijproducten die in grote hoeveelheden beschikbaar zijn in de projectregio) voor de extractie van moleculen met een hoge toegevoegde waarde. Twee toepassingssectoren zullen prioritair worden onderzocht in het licht van de huidige milieu-uitdagingen: gewasbescherming en houtmaterialen.
Volg het project op LinkedIn.
Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Wallonië en het Ministerie voor Milieu, Klimaat en Biodiversiteit van het Groothertogdom Luxemburg.